Fabels over luizen

Onterechte bewering FeitenDe luis zelf

Hoofd-luizen brengen gevaarlijke ziektes over. In zeldzame gevallen onder slechte hygiënische omstandigheden kan een etterige huidontsteking met een lichte lymfeklierzwelling in de nek optreden. Bij extreem ernstige gevallen ook lusteloosheid, bleekheid, lichte koorts en anemie. Daarentegen kledingluizen … .Besmetting

Besmetting ontstaat door gebrek aan hygiëne. Dat geldt alleen voor de kledingluis die vooral in ontwikkelingslanden, landen met oorlog voorkomt.
Besmettingen vinden niet echt op school plaats. Besmettingen vinden overal plaats waar veel ‘hoofden dicht bij elkaar’ zijn.
Luizen kunnen ook via huisdieren overstappen. Luizen kunnen alleen overleven op de mens. Huisdieren hebben het verkeerde bloed en de verkeerde vacht!!!!Constateren besmetting

Pas als je jeuk hebt is het tijd om te controleren op luizen. Zeker in het begin is geen sprake van jeuk. En slechts 1 op de 5 mensen heeft last van jeuk.
Visuele inspectie is genoeg. Er zitten te weinig luizen op een hoofd, ze zijn te goed gecamoufleerd en lopen te hard weg.
Kammen op de juiste manier levert veel meer op.
Vaak worden dode luizen, hulsjes en zelfs huidschilfers aangezien voor levende luizen.
Als je geen jeuk meer hebt, zijn de luizen verdwenen. Als na een paar maanden gewenning optreed, verdwijnt de jeuk en zijn er nog steeds luizen.
Als het jeukt heb je luizen. Als het zo simpel was… .Voorkomen

Knip je haar heel kort. Dat maakt het voor luizen alleen makkelijker om over te stappen.
Deel geen mutsen en petten. Luizen worden vooral overgedragen van hoofd tot hoofd. Levensvatbare luizen in kleding zijn kledingluizen en die… .
No nit policy. Alleen neten op minder dan ongeveer een halve cm van de hoofdhuid zijn nog ‘vers’, maar de meeste neten bevatten dode larven of zijn leeg.
Neten worden vaak verward met huidschilfers. 50% van de kinderen verzuimt zo ten onrechte school.
Desinfecteer alle kleding en beddengoed. Luizen verlaten niet vrijwillig het hoofd. Daar is het immers warm en daar is voedsel.
Luizen op kleding en in beddengoed zijn waarschijnlijk zwakke zieke oude luizen. Dus draconische reinigingsmaatregelen zijn niet slim.
Repellents beschermen optimaal. Repellents zijn niet voor 100% afdoende.
Regelmatig op de juiste manier controleren blijft een 'must'.
Repellents samen met een medicinaal luizendodend middel kan rampzalig zijn.
Gebruik insectenspray op meubels, kussens etc. tegen luizen. Slecht idee, meer gif voor luizen die al stervende zijn of voor enkel lege hulsjes.
Preventief behandelen. Zonde van de moeite en het geld. De middelen werken onvoldoende en hebben soms de zelfde nadelen als luizendodende middelen.Behandeling

Kammen alleen is onvoldoende. Wanneer op de juiste manier uitgevoerd, is kammen zelfs effectiever dan behandelen met een luizendodend middel.
Simpel kammen beschadigen de luizen zodanig dat ze dood gaan. Luizen zitten goed en wel tussen de tanden van de kam geklemd en gaan via de kam vrolijk op een ander hoofd verder.
Met een luizendodend middel hoef je minder te kammen. Je moet altijd net zo vaak als anders kammen.
De hele familie moet behandeld worden. Alleen als iemand luizen heeft is behandeling zinvol. Inspectie van alle familie-leden is wel zinvol.
Alle neten moeten verwijderd worden. De meeste neten bevatten dode larven of zijn leeg.
Zorgen dat er geen nieuwe neten bij komen is zinvoller
Alle neten worden gedood door een luizendodend middel. In tegenstelling tot wat soms wordt beweerd, gewoon niet waar (resistentie).
Eenmalig een luizendodend middel toepassen is voldoende. Zelfs in alle bijsluiters staat wat anders.
Medicinale luizendodende middelen zijn mits juist toegepast ongevaarlijk. Was dat maar zo.
Shampoo op grond van kruiden, neem, dimeticon zijn per definitie een prima alternatief. De stoffen in deze shampoo's zijn niet allemaal zonder meer ongevaarlijk.
En er is helaas nog heel weinig onderzoek naar gedaan. En kammen...
Antibiotica gebruiken, veel gemakkelijker! Tot nu toe is naar de werkzaamheid weinig onderzoek gedaan en zijn zeer gevaarlijke bijwerkingen niet ongewoon.Zie ook http://www.chc.org/bugbusting/mistaken.cfm


Naar de site map

Laatste update: 25 februari 2008
Disclaimer en ©Copyright Stichting Adamanthea

next