Alternatieven voor medicinale luisdodende middelen
Huismiddeltjes, kruiden
Er is op dit gebied heel wat afgeknutseld. Er wordt onder andere veel gebruik gemaakt van azijn, mayonaise, vaseline en etherische oliën. Een shampoo met een combinatie van lavendel, eucalyptusolie en pepermunt bleek inderdaad in Argentinië heel succesvol (). Ze voegden ook isopropanol en 1-dodecanol toe, wat dan weer minder aantrekkelijk is. En in een ander onderzoek bleek Tea tree olie erg goed, en lavendel iets minder maar ook goed te werken (). In Israel was men () heel enthousiast over een shampoo met een combinatie kokosnoot olie, anijs olie en yliang yliang olie.
Na enig zoeken op internet blijken ook de etherische oliën van kaneel, Cinnamomum zeylanicum (), kruidnagel, Eugenia caryophyllata () en ‘Ginger Lily’, Hedychium spicatum () een hoofdluis dodende werking te kunnen hebben.
Toch is het belangrijk overgevoeligheid voor al deze ingrediënten in de gaten te houden; Foussereau J waarschuwde al in 1986 voor contact eczeem. En anijsolie (), en tea tree olie () zijn in dit opzicht dan ook geen onbekenden.
Anijs-, lavendel en ook tea tree olie hebben oestrogene en anti-androgene eigenschappen. Ze zijn dus in staat de werking van geslachtshormonen beïnvloeden ().
Tea tree olie in pure vorm ingenomen kan ernstige vergiftigingsverschijnselen veroorzaken () en ook het onschuldig lijkende pepermunt is dat niet perse ().
Kortom bepaalde stoffen kunnen ook een zekere toxiciteit hebben (). Alleen is daar helaas nog heel weinig onderzoek naar gedaan.
Antibiotica
Als je heel goed zoekt zijn er ook anti-luis middelen te vinden die je kunt innemen. Zoals trimetoprim/sulfamethoxazole, cotrimoxazol(antibiotica) en levamisole en ivermectine (antiparasitaire middelen). Tot nu toe is naar de werkzaamheid weinig onderzoek gedaan en zijn zeer ernstige bijwerkingen niet ongewoon. Nooit aan beginnen, vermijden dus ().
Warme lucht
In Japan kon men met warme lucht (55°C) uit een haardroger volwassen kleerluizen en neten in 5 minuten het loodje laten leggen. (). En zowaar is deze behandeling ook uitgetest voor hoofdluizen (), en in een onderzoek dat staat in Child Health Alert 2006. Wel uitkijken dat de luizen niet ontsnappen. Ze kunnen als het warm is heel hard rennen. En de haren niet samen met de luizen verschrompelen.
Polydimethylsiloxane PDMS (dimethicone) wordt verder veel als emulgator in cosmetica gebruikt zoals haarconditioners en crèmes.
Dimeticon (INN) wordt ook in de geneeskunde gebruikt, en wel tegen winderigheid, als antidoot tegen tensiden (wasactieve stoffen). Uit: http://de.wikipedia.org/wiki/Polydimethylsiloxan
Zie ook : http://de.wikipedia.org/wiki/Tensid
Het wordt verder ook veel in de oogheelkunde gebruikt, maar niet altijd zonder problemen ().
Het werd vroeger veelvuldig toegepast in borstimplantaten. Tegenwoordig wat minder, aangezien het in verband wordt gebracht met siliconen overgevoeligheid. Het kan de vorming van auto-antibodies oproepen () en ongewenste ontstekingsreacties (). In bijsluiters wordt tegenwoordig gewaarschuwd voor overgevoeligheid voor ‘silicone oil’ en wordt het als een contra-indicatie vermeld. (Silikon1000Vial_us_en.pdf)
Sinds kort zijn er in Nederland ook middelen met dimeticon (nog niet officieel geregistreerd) zoals XTLuis® te koop. Dit middel verstikt de luizen en dimeticon zou even goed als de insecticiden werken volgens Burgess IF et al 2005, Oliveira FA et al 2007. Het doodt niet de luizen-eieren (Drug Ther Bull. 2007).
In het middel XTLuis® wordt Dimeticon in Cyclomethicone (een andere silicon) opgelost. Vandaar misschien dat kammen met een haarconditioner wordt aangeraden, waar het immers ook meestal in zit.
In 2004 waarschuwden Burda A et al tegen verstikkingsgevaar door inademing van deze stoffen uit cosmetica door kleine kinderen.
Kortom ook middelen zoals XTLuis® kunnen niet gedachteloos gebruikt worden.
Middelen met neem
Bij de Indiase bevolking is de werking van neem als onder andere insecticide van oudsher bekend en geliefd. Ook bevestigen onderzoeken de werkzaamheid van neem tegen luis (). Sinds 1970 dienden Amerikaanse en Japanse bedrijven meer dan 40 patentaanvragen, vooral voor de insectenwerende substanties uit de neem-boom in. Overigens aangevochten door verschillende nationale en internationale belangenorganisaties.
Picksan® luizen stop is een shampoo die behalve de ingrediënten die in elke shampoo zitten, ook het gepatenteerde MelAza-extract (neemolie) bevat. In de gebruiksaanwijzing wordt gewaarschuwd, het product niet zomaar te gebruiken tijdens zwangerschap en borstvoeding en ook niet bij kinderen onder de 2 jaar.
Een andere shampoo, Neemosan, bevat naast neemolie ook tea tree olie en lavendelolie. Men stelt dat deze shampoo geschikt is voor baby's vanaf 6 maanden en veilig voor gebruik door astmapatiënten.
Luisweg
Luisweg (shampoo) zegt de werkzaamheid te danken aan kokosderivaten. Deze zouden in de luchtwegen van de luis dringen waardoor de luis zou stikken en uitdrogen. Ook zou Luisweg de lijm waarmee de neten aan de haren vastzitten oplossen.
Het product zou absoluut veilig zijn, geen bijwerkingen hebben en zelfs bij borstvoeding te gebruiken. In Luisweg worden een aantal andere stoffen genoemd die ook veelvuldig in andere lotions, shampoos en haarconditioners voorkomen. Zoals onder andere triethanolamine (TEA). Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat aan TEA wel wat nare kantjes zitten ().
Millium
Op de site van Millium wil men niet in gaan op de werkzame bestanddelen. Citaat: “Dat is nu precies het geheim van de smid.„ Wel wordt gesteld dat er essentiële oliën in zitten en testrapporten kunnen worden opgevraagd. Kammen is essentieel, maar bij ‘dread locks’ ook weer opeens niet. En aangeraden wordt iedere dag te wassen met deze shampoo. Tja… . Uit: http://www.millium.nl/index_nl.html en http://www.ouders.nl/mpri2003-luizentips.htm